מתי טעמתם מרק עם ערק? 3 מתכוני שף למרקים שיחממו לכם את החורף

צילום: בת-עמי בוזגלו

מרק ירקות עם גריסים, מרק פטריות וירקות שורש, מרק אגוזי לוז והקערות שיעשו אותם טעימים ומפנקים במיוחד

לכבוד ינואר, הידוע כחודש המרקים, קבלו 3 מתכונים למרקים טבעוניים מעולים, שיחממו לכם את הבטן ואת הבית

איך שמתחיל להחשיך מוקדם, והרוח מתחילה לקרר, עם טיפת הגשם הראשונה, גם אם היא רק אחת, אני מוציאה את הסירים הכבדים, ומתחילה עם המרקים.
יש לי מרק לכל מצב. כשהילדים רעבים, ואני מחפשת מרק ארוחה, אז אפונה הוא נהדר, גם מרק ירקות עם גריסים ואיטריות הולך אצלנו מעולה. הסוד שלו, זה שוט של ערק, קצת לפני סוף הבישול.
או מרק, שהוא חצי נזיד, עם מלא פטריות, ולחם מאתמול.
מרק שמצריך השקעה של ממש, כמו ראמן, לאקסה או פו, ואז אני מוצאת את עצמי יום שלם במטבח, כי אם כבר השקענו בציר, מה, לא נכין גם איטריות ודים סאם?
וגם כאלה, שאין לי כוח לכלום. זורקת דברים לסיר, ובשניה יש לי ארוחה, כמו מרק תירס, או חשו
בתמונה: מרק ראמן
מקור: אינסטגרם של לליה


מרק של סוף שבוע

זהו מרק שבו אני מרוקנת את המקרר, מוציאה את כל הירקות שעוד שניה עובר זמנם, מכניסה לסיר וטוחנת, כמו מרק בטטה, דלעת, קישואים, ואפילו חצילים שרופים.

זהו אחד המרקים שאני הכי אוהבת, הוא נולד בהשראת הספר "שר הטבעות – שני הצריחים", בעקבות נזיד הארנבות המפורסם של סם וויז גאמג'י, מלא ירקות שורש, ובמקום ארנבות, פטריות ירדן (או אויסטר, או יער.. הרבה שמות יש למושלמת הזו..), עם פרוסת לחם שיאור, טיפה על הגריל, שהופכת את המרק הצנוע הזה לפסטיבל של טעמים בפה.
אם יש בנמצא פטריות פורצ'יני מיובשות, אז הטעם הופך עמוק כפליים, אם לא, אז כל פטריה מיובשת עובדת טוב

מצרכים:

  • 2 בצלים קצוצים דק
  • 2 גזרים, קצוצים לקוביות בינוניות
  • שורש סלרי, קצוץ לקוביות בינוניות
  • שורש פטרוזיליה, קצוץ לקוביות בינוניות
  • 2 תפוחי אדמה, קוביות בינוניות
  • 3 פטריות פורטבלו
  • צרור פטריות ירדן
  • דלעת, קוביות
  • 3-4 פורצ'יני, או פטריות מיובשות אחרות
  • 2 שיני שום
  • ענף טימין
  • ענף מרווה
  • רבע כוס יין לבן
  • ציר ירקות\ מים
  • מלח, פלפל
  • שמן זית
  • כוס קרם קוקוס

אופן ההכנה:
לשים בסיר כבד בצל. להוסיף קצת מלח ופלפל שחור גרוס גס.
לתת לבצל להגיר קצת נוזלים. להוסיף את הירקות ועשבי בתיבול (כדאי לקשור אותם בחוט, כשקצה אחד של החוט בחוץ, ואז, יהיה יותר קל להוציא את העשבים בסוף הבישול), חוץ מאת פטריות הירדן.
להמשיך לערבב ולתת לירקות להזיע ולהוציא נוזלים.
אחרי רבע שעה בערך, להוסיף את היין הלבן, לתת עוד שלוש דקות, ולהוסיף את המים\ ציר ירקות, עד לכיסוי של הירקות.

בינתיים, את פטריות הירדן מערבבים בקערה עם מעט שמן זית, מלח ופלפל. משהים כרבע שעה וצולים  על מחבת פסים, או בתנור עד שהפטריה מקבלת צריבה יפה משני הצדדים.
טועמים, מתקנים תיבול, וכשמרוצים, מוסיפים את פטריות הירדן, וקרם הקוקוס.
מבשלים על אש נמוכה לעוד רבע שעה.

ארוחה מנחמת, טעימה, עם טעמים חזקים של אדמה. כדי להשלים את המרק המושלם הזה, ממליצה לקחת לחם יבש מאתמול, ואפשר גם קצת לפני, לצרוב על מחבת פסים עם מעט שמן זית, ולהניח מעל. הלחם יספוג את הטעמים המעולים של המרק.

הצעת הגשה מעניינת – במקום דלעת, אפשר להשתמש בדלעת יפנית\ ערמונים, או כל אחת עגולה, לרוקן את הבפנים (ואיתה להשתמש במרק, את הדלעת לשמן מבפנים בשמן זית, ומלח גס, להכניס לתנור על 220 מעלות לרבע שעה, ולהגיש את המרק בתוך הדלעת.

מרק של סוף שבוע שטעים גם ביום חול

מרק פראי כזה, צריך גם קערת שתפאר אותו והכלים של אביבה, מושלמים במיוחד בשביל זה.

Aviva ceramics
ניתן לרכוש דרך דף הפייסבוק

מרק אגוזי לוז

אחד המרקים היותר מיוחדים שיצא לי להכין בזמן האחרון, הוא מרק אגוזי לוז.
הכרתי אותו כשהכנתי תפריט לארוחת סרטי דיסני, והוא לקוח מהסרט רפונזל.
זה מרק שמשאיר טעם בפה, הרבה אחרי שהמרק נגמר. והוא מגיע בעדינות מפתיעה ומרוממת. הרבה אמרו לי אחרי הארוחה שזה הפך למרק האהוב עליהם.

מצרכים:

  • 2 בצלים לבנים, קצוצים גס
  • דלעת ערמונים מקולפת, קצוצה גס.
  • 3 גזר לבן, מקולף, קצוץ גס (אפשר גם גזר רגיל)
  • תפוח אדמה קצוץ גס
  • 2-3 שיני שום
  • טימין
  • כוס אגוזי לוז, ועוד חופן לקישוט
  • ציר ירקות\ מים
  • שמן אגוזים לזילוף (לא חובה)
  • מלח, פלפל גרוס גס

אופן ההכנה:
בסיר כבד, שמים את הבצל, דלעת, גזר, תפוחי אדמה, שום ומעט מלח על אש נמוכה, ונותנים להם להוציא נוזלים.
במחבת, קולים את אגוזי הלוז עד שמשחימים מעט והארומות מתחילות לצאת.
משאירים חופן לקישוט בחוץ, ואת השאר לסיר.
לוקחים את הטימין, קושרים בחוץ, משאירים את החוט מחוץ לסיר, כדי שנוכל לשלוף בקלות בסוף הבישול.
שמים מים\ ציר עד כיסוי של הירקות ועוד קצת, מביאים לרתיחה, ואז מנמיכים את האש, ומכסים את הסיר לשעה. מדי פעם כדאי לערבב, ולראות שיש מספיק מים, ואם לא, אז להוסיף מעט.
בינתיים, את אגוזי הלוז שהשארנו בחוץ, קוצצים ושמים במחבת עם שמן זית, מלח גס ומעט טימין קולים מעט, ומניחים בצד, עד שנקשט.
אחרי שעה, נטחן את המרק.
להגשה, מומלץ לזלף מעט שמן אגוזים, ולקשט באגוזי לוז שהכנו.


את המרק הקלאסי הזה, כדאי להגיש בכלים המדהימים האלו של רינת בר נצר.

קערות שייתנו עומק נוסף למרק
ניתן לרכוש באתר


מרק גריסים וירקות

הילדים שלי אוהבים מרקים.
אחד המרקים האהובים עליהם הוא מרק גריסים וירקות.
מרק עשיר, סמיך מאוד, בריא, ואצלנו, לגמרי מחליף ארוחת צהריים

מצרכים:

  • כוס וחצי גריסי פנינה שטופים
  • בצל אחד
  • 2 גזרים
  • 2 ענפי סלרי
  • 2 תפוחי אדמה
  • זוקיני
  • סלסלת פטריות
  • ציר ירקות\ מים
  • ענף מרווה
  • מלח, פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
לגבי חיתוך הירקות. אצלנו זה מגיע בתקופות. יש פעמים שהילדים מעדיפים עיגולים, לפעמים קוביות, ולפעמים מגורד.
מה שחשוב, זה שהגודל יהיה בערך זהה, כדי לשמור על אחידות בבישול.
בסיר כבד שמים את הירקות, את המרווה (שוב, קשור בחוט להוצאה קלה בסיום הבישול), מעט מלח, ונותנים לירקות להוציא מעט נוזלים.
מוסיפים את גריסי הפנינה, ומערבבים היטב.
מוסיפים מים\ציר, עד קצת מעל הירקות, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, ומכסים את הסיר ל 30-40 דקות.
בודקים שכל הירקות מוכנים, וגם הגריסים, טועמים, מתקנים תיבול, והופה!
מוכן

  • שידרוג 1
    רבע שעה לפני סוף הבישול, מוסיפים שוט של ערק. האלכוהול מתאדה, ונשאר טעם אניסי משגע, שיותר לא תוכלו לשתות מרק בלעדיו.
  • שידרוג 2
    לבשל איטריות בנפרד, ולהוסיף  בהגשה.
חורף בקערה, מושלם כשגשם בחוץ

תמיד כיף לאכול מרק מהקערות המהממות של עינת בראון

אז כמו שאמרנו, מרקים זה החיים, ואפשר להתאים לכל מצב ורוח.
מה המרק שלכם?

בתיאבון!

אל תפספסו